Most “700-lecia Lublina” i 5-ciu miesięcy obrad

Razem Lublin - Most 700 lecia Lublina

Mamy most – nie ważne co będziemy jeść

Blisko pięciu miesięcy i sześciu sesji Rady potrzebowali lubelscy radni, by zadecydować o nadaniu nazwy nowemu mostowi na Bystrzycy. Podczas nadzwyczajnej sesji 21 marca – piątej z kolei poświęconej nazwie mostu – radny Piotr Gawryszczak zadeklarował, że „ważne jest, żeby być wolnym, a nieważne jest do końca, co będziemy mieli jeść”. Ten duch zdaje się przyświecać pracom Rady Miasta zaabsorbowanej sprawami wartości i symboli, podczas gdy przyziemne potrzeby mieszkanek i mieszkańców Lublina czekają na swoją kolej.

Uporawszy się wspólnym wysiłkiem z palącym problemem nazwy mostu, 31 radnych ma szansę znaleźć teraz czas na zajęcie się sprawami pomniejszymi. Na przykład opracowaniem realnego, a nie papierowego, programu oddłużenia mieszkań komunalnych. Albo zdopingowaniem Ratusza do wskazania publicznych gruntów pod „Mieszkanie Plus”, co już miesiące temu zrobiły władze Białej Podlaskiej, Zamościa i Świdnika. Albo ukróceniem praktyk czyścicieli kamienic zamieniających życie lokatorów w piekło, a ich mieszkania w gruzowisko.

Pozostaje mieć nadzieję, że takie działania zostaną podjęte, nim kolejne osoby będą eksmitowane przez firmę zewnętrzną za zaległy czynsz komunalny, lub opuszczą mieszkanie w którym czyściciele zerwali podłogę i skuli ściany. Inaczej czekający na skuteczną politykę mieszkaniową miasta będą mogli jedynie schronić się pod pięknym mostem, od niedawna noszącym nazwę „700-lecia Lublina”. Pewną pociechą będzie może dla nich fakt, że ich nowy adres jest owocem kilkumiesięcznej, gruntownej pracy radnych.

[Grafika: Na górze pisany wersalikami tytuł: „700 lat, 4 miesiące, 3 tygodnie i 5 dni”. Poniżej napis o treści: „Tylko blisko pięciu miesięcy oraz sześciu sesji Rady Miasta potrzebowali lubelscy radni, by zadecydować o nadaniu nowemu mostowi na Bystrzycy nazwy 700-lecia Lublina.” W tle zdjęcie nowego mostu.]

SHARE IT: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email