“Dekomunizacja” w komunistycznym stylu, a dyrektor IPN w Moskwie…

Grafika Razem Lublin - Dekomunizacja w komunistycznym stylu, a dyrektor IPN w Moskwie.

Historyk zatrudniony w lubelskim oddziale Instytutu Pamięci Narodowej, Maciej Sobieraj, doznał szeregu przykrych konsekwencji służbowych, ponieważ próbował rzetelnie zajmować się historią. Uczciwie wyraził swoją ocenę postaci Leonarda Zub-Zdanowicza, oficera Brygady Świętokrzyskiej NSZ. Na swoje nieszczęście nie zrozumiał, że instytucji dla której pracuje nie zależy na wyważaniu ocen historycznych, lecz na narzuceniu kolejnego “wyklętego” z NSZ jako patrona ulicy, tym razem w miejsce Lucyny Hertz, poległej w 1944r. żołnierki armii Berlinga.

Przypadek Marcina Sobieraja obnaża prawdę o działalności IPN w ostatnim czasie. Jej istotą nie jest umożliwianie historykom prowadzenia rzetelnych badań i dyskutowania ich wyników. Priorytetem Instytutu jest prowadzenie krucjaty ideologicznej na kartach najnowszej historii Polski oraz lobbowanie za jedynie słuszną interpretacją przeszłości w organach władzy publicznej, począwszy od Zespołu ds. Nazewnictwa Ulic przy Prezydencie Lublina. Do tak pojętej działalności nie potrzebuje on uczciwych intelektualnie badaczy historii, a raczej cynicznych propagandzistów, zacietrzewionych lobbystów i giętkich wykonawców obowiązującej linii ideologicznej.

Pocieszające jest, że fakt represjonowania historyka za uprawianie historii spotkał się ze zdecydowaną reakcją opinii publicznej, w tym grupy kilkudziesięciu naukowców i byłych opozycjonistów, którzy wystosowali list w obronie Macieja Sobieraja. Sprawę szeroko opisały również regionalne media, wśród nich ‘Dziennik Wschodni’, którego cykl artykułów linkujemy poniżej. Z nich pochodzą prezentowane na memie cytaty, oddające niezwykłą atmosferę panującą w lubelskim oddziale IPN.

SHARE IT: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email