Każdy inny, obaj równi – europarlamentarzyści przeciwko równości!

[Grafika: Na górze pisany wersalikami tytuł "Każdy inny - obaj równi". Poniżej napis o treści: "Europarlamentarzyści z Lubelszczyzny zgodnie sprzeciwili się rezolucji PE, zgadzając się na gorsze traktowanie ze względu na płeć, wiek, orientację seksualną lub identyfikację płciową. Pomimo różnic partyjnych obaj panowie uważają, że ludzie nie powinni być równi pod względem obrony ich praw. Następnym razem wybierzmy mądrzej." Obok tekst zdjęcia obu lubelskich europosłów z podpisami: "Krzysztof Hetman (PSL), Mirosław Piotrowski (PiS)"]

[Grafika: Na górze pisany wersalikami tytuł “Każdy inny – obaj równi”. Poniżej napis o treści: “Europarlamentarzyści z Lubelszczyzny zgodnie sprzeciwili się rezolucji PE, zgadzając się na gorsze traktowanie ze względu na płeć, wiek, orientację seksualną lub identyfikację płciową. Pomimo różnic partyjnych obaj panowie uważają, że ludzie nie powinni być równi pod względem obrony ich praw. Następnym razem wybierzmy mądrzej.” Obok tekst zdjęcia obu lubelskich europosłów z podpisami: “Krzysztof Hetman (PSL), Mirosław Piotrowski (PiS)”]

Media głównego nurtu od dawna starają się stworzyć wrażenie, że fundamentalny dla Polski jest podział na obecnie rządzący obóz PiS i rządzącą do niedawna koalicję PO-PSL. Taki obraz jest też na rękę samym partiom, z których każda przedstawia siebie jako jedyną dostępną alternatywę dla przeciwnika.

Jednak ten podział istnieje głównie w przekazie spin-doktorów i liberalnych publicystów. Rzekome „fundamentalne, cywilizacyjne różnice” między oboma obozami znikają w konfrontacji z normami cywilizacyjnymi obowiązującymi w Europie. Europosłowie PiS, PO i PSL wspólnie odrzucili wezwanie do równego traktowania kobiet i mniejszości seksualnych oraz przestrzegania przysługujących im praw człowieka.

Doskonałym przykładem jest zachowanie obu europosłów z Lubelszczyzny – Krzysztofa Hetmana, wiceprezesa Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz Mirosława Piotrowskiego, niegdyś wybranego do PE z listy Ligi Polskich Rodzin, a obecnie z list Prawa i Sprawiedliwości. W teorii różni ich wszystko, w praktyce połączył ich wspólny głos przeciw europejskim wartościom równości płci i powszechności praw człowieka.

Nie dawajmy się nabierać na pozorne różnice. Następnym razem wybierzmy mądrzej.

SHARE IT: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit Email